Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
  Podgląd wydruku

Re: Ekologia szerzej
Autor Wiadomość
Post: 25 lut 2015, 20:56 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Offline

Rejestracja:13 sie 2012, 8:57
Posty:1579
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Ciekawy program. Warto zwrócić uwagę na rośliny o właściwościach antyrakowych. <icon_rolleyes>

Redd dandelion (Cichorium intybus) - to jest czerwony mniszek, u nas takiego nie widziałam.

Acorn squash to dynia żołędziowa.

Pędy paproci (jeszcze nie rozwinięte) z tego co widać w internecie można jeść na wiele sposobów, na masełku, w zupie czy kiszone. Nie wiem tylko o jakie paprocie chodzi, do tego gdyby u nas rosły to pewnie są pod ochroną.

_________________
Rośliny ogrodowe, Rośliny domowe , Uprawa fiołków afrykańskich


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: Ekologia szerzej
Post: 26 lut 2015, 3:05 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:06 sie 2012, 12:06
Posty:6232
Lokalizacja: Okolice Kalisza (strefa 6b)
Wwwiola pisze:
Redd dandelion (Cichorium intybus) - to jest czerwony mniszek, u nas takiego nie widziałam.
Acorn squash to dynia żołędziowa.

Tak, to zapewne jeden z wielu gatunków (sekcji?) mniszka ale łacińskiej nazwy nigdzie nie podają a jedynie angielską Italian Red Rib Dandelion. We Włoszech stosuje się go w sałatkach.
Tak czy inaczej w tym wykazie jest też ten nasz pospolity mniszek, którego uzywać mozemy w kuchni.

A Cichorium intybus to znany u nas chwast ale i roślina lecznicza Cykoria podróżnik
https://www.google.com/search?site=&tbm ... Be3gKV7jsQ
Cytuj:
Pędy paproci (jeszcze nie rozwinięte) z tego co widać w internecie można jeść na wiele sposobów, na masełku, w zupie czy kiszone. Nie wiem tylko o jakie paprocie chodzi, do tego gdyby u nas rosły to pewnie są pod ochroną.

Nie słyszałem dotąd o jedzeniu pędów paproci ale np. na stronie Maja w ogrodzie podano przepis
http://majawogrodzie.tvn.pl/34,-Paproc- ... zepis.html
Wykorzystuje się popularna paproć pióropusznika strusiego

Paproć a 'la szparagi
Wiosną, kiedy liście pióropusznika strusiego (Matteucia struthiopteris) są bardzo młode i mają zwinięte końce, można je zerwać, bo są smaczne i jadalne. A przepis ich przyrządzenia banalnie prosty. Podajemy je jak szparagi.

Młode pędy tej paproci, zwane pastorałami, odlewamy 1/3 szklanki wody, dusimy pod przykryciem przez ok. 5 min. aż woda odparuje. Potem dodajemy 2 łyżki masła. Solimy i wrzucamy 2 łyżki bułki tartej, aż do jej zrumienienia.
Podajemy natychmiast.

_________________
Nic tak nie niszczy organizmu jak długotrwała fizyczna bezczynność.
(Arystoteles)

Kwiaty ptaki motyle I
Kwiaty ptaki motyle II


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: Ekologia szerzej
Post: 26 lut 2015, 20:41 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Offline

Rejestracja:13 sie 2012, 8:57
Posty:1579
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Hm, w tę stronę nazwy nie sprawdziłam, faktycznie cykoria podróżnik.

Zdjęcie: https://homeyeats.files.wordpress.com/2 ... lion-1.jpg

https://homeyeats.wordpress.com/2012/03 ... andelions/

_________________
Rośliny ogrodowe, Rośliny domowe , Uprawa fiołków afrykańskich


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: Ekologia szerzej
Post: 26 lut 2015, 22:23 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:06 sie 2012, 12:06
Posty:6232
Lokalizacja: Okolice Kalisza (strefa 6b)
Bo te angielskie nazwy wprowadzają w błąd. Tak, na zdjęciach to mniszek o czerwonych łodygach u nas raczej nie spotykany.
Lista tych roslin o działaniu antyrakowym pokrywa się z informacjami w rozmaitych publikacjach.
Takim sztandarowym warzywem w literaturze dotyczącej diety antynowotworowej są brokuły.

Co interesujące w naszych ogródkach mozemy wyhodować większośc z tych ważnych dla zdrowia warzyw i ziół.
Akurat ja niewiele z nich (chyba jeden <icon_rolleyes> ) z uwagi na warunki ogrodu ale zawsze to coś :)
Przymierzam się w tym roku do tego jarmużu. Szczypiorek mam od zawsze bo łatwy w uprawie.
A najlepiej u mnie rosnie paproć pióropusznik strusi <icon_mrgreen> Może coś z tego będzie.
Problemu nie ma z kupnem przez cały rok takich pozycji jak czosnek, burak, zurawina, brokuły, cebula, kapusta, seler,
Ciekawe czy tylko papryka Jalapeno ma takie właściwości, pewnie inne też tylko w mniejszym stopniu.

Jakoś ratować się trzeba, bez wysiłku i lęku :)
No i ta kurkuma przeciwzapalna przyprawa. Damy radę <okok>
--------
Może przenieść te przepisy do stosownego działu? Sam nie wiem.
A oto 2 przepis samego mistrza Ł. Łuczaja (już bardziej mi się podoba bo z jajecznicą :) )

Pastorały pióropusznika jajkowo-czosnkowe
2 l pastorałów pióropusznika, 2 jajka, 4 ząbki czosnku, ? łyżeczki proszku chilli, olej lub smalec, sól.
Jajka wbij do miseczki i rozmieszaj. W woku lub patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wlej jajka i zetnij je na twardo jak omlet. Odsącz i potnij na kawałki. Ten sam olej rozgrzej jeszcze raz i wrzuć do niego pokrojone wcześniej: czosnek, chilli, a zaraz potem pastorały. Mieszając, smaż je, aż się skurczą (około 2 minut), w trakcie posól do smaku. Przed podaniem wymieszaj z jajkami. Można też przygotować je na słodko-kwaśno, dodając podczas smażenia łyżkę cukru i octu.
----
Łukasz Łuczaj, doktor botaniki.
Prowadzi eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami.
Autor książki ?Dzikie rośliny jadalne w Polsce. Przewodnik survivalowy?
www.luczaj.com

_________________
Nic tak nie niszczy organizmu jak długotrwała fizyczna bezczynność.
(Arystoteles)

Kwiaty ptaki motyle I
Kwiaty ptaki motyle II


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: Ekologia szerzej
Post: 02 mar 2015, 1:38 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:06 sie 2012, 12:06
Posty:6232
Lokalizacja: Okolice Kalisza (strefa 6b)
Dla tych wszystkich, którym nieobojętny jest los naszych dzieci i wnuków ten film polecam.
Oglądałem w TV na Planete+ ale jest też na Youtube tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=Ih1LZwi1sJE
ZANIM PRZEKLNĄ NAS DZIECI (THAT SHOULD NOT BE )
reżyser: Jean-Paul Jaud
film dokumentalny, Francja, 2008, 53/56 min.

Ołów, kadm, azotyn, ftalan, nitryt, rtęć, pestycydy, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, konserwanty - to nie przepis na mieszankę wybuchową, to tylko niektóre ze składników przeciętnego obiadu, składającego się ze zwykłych produktów: fasolki, kiełbasek, chleba, sera, wody...

Nie zdajemy sobie sprawy, w jaki sposób i przy użyciu jakich chemikaliów produkuje się dziś żywność. Francuski rolnik uprawiający jabłka stosuje przeciętnie 32 preparaty chemiczne zanim zbierze plon. Wśród nich są pestycydy, nawozy, środki do tępienia pasożytów i chwastów oraz wiele innych, zazwyczaj wysoce niebezpiecznych substancji.
Naukowcy nie zajmują się już szukaniem związku między chorobami takimi jak np. rak, białaczka, cukrzyca a skażeniem wody, żywności czy powietrza. Związek ten został udowodniony tysiącem badań. Dziś chodzi o to, co możemy zrobić, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się chorób. Największym problemem w walce z nimi jest brak woli politycznej. Tymczasem dane są zastraszające: każdego roku w Europie na choroby wywołane wpływem środowiska umiera 100 000 dzieci. Naukowcy twierdzą, że potomstwo, które przychodzi na świat dziś to pierwsza generacja, która nie będzie tak zdrowa jak rodzice.
Skoro politycy ignorują zagrożenie, zaś rolnicy produkujący żywność w niee ekologiczny i niezdrowy sposób wciąż są dotowani przez Unię Europejską, czy jest coś, co zwykli obywatele mogą zrobić, aby chronić siebie i swoje dzieci? Reżyser JEAN-PAUL JAUD odwiedził mieszkańców małego francuskiego miasteczka Barjac. Tutejszy charyzmatyczny burmistrz rozpoczął akcję uświadamiania mieszkańców. Nie poprzestał na teorii. Postanowił, że dzieci w szkołach będą jadły obiady przyrządzone wyłącznie ze zdrowych, ekologicznych produktów. Wkrótce dobry przykład pociągnął za sobą kolejne inicjatywy...

Film był pokazywany na PLANETE DOCREVIEW 2009.

Według prognoz Światowej Organizacji Zdrowia w ciągu najbliższych kilkunastu lat nastąpi podwojenie liczby nowych zachorowań na nowotwory. Rak stanie się głównym zabójcą XXI wieku.
Co czwarty Polak zachoruje, a co piąty umrze.
W Polsce w ostatnich 30 latach nastąpił dramatyczny wzrost zachorowań na nowotwory i wzrost liczby zgonów. Polska Unia Onkologii apeluje do polityków o przygotowanie strategicznego Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych.
- Nie chciałbym nikogo straszyć i epatować wielkimi liczbami, ale w Polsce w tej chwili stwierdza się 160 tysięcy zachorowań rocznie i aż sto tysięcy umrze - mówi prezes Polskiej Unii Onkologii, doktor Janusz Meder.
Więcej tutaj:
http://www.polskieradio.pl/7/161/Artyku ... iaty-umrze

_________________
Nic tak nie niszczy organizmu jak długotrwała fizyczna bezczynność.
(Arystoteles)

Kwiaty ptaki motyle I
Kwiaty ptaki motyle II


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: Ekologia szerzej
Post: 12 wrz 2016, 21:56 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:06 sie 2012, 12:06
Posty:6232
Lokalizacja: Okolice Kalisza (strefa 6b)
W sierpniu 2014 roku cytowałem porady ze strony Społecznego Instytutu Ekologicznego, a wśród nich Radę nr2
KrzysztofF pisze:
A oto 7 praktycznych rad, które mówią nam jak obronić się przed narażeniem na pestycydy zaburzające system hormonalny?

Rada 2: Wybieraj owoce i warzywa, które zawierają mniej pestycydów - sięgnij po banana zamiast jabłka, po szpinak zamiast sałaty i marchew zamiast pomidora. (Zajrzyj do naszego Rankingu Produktów Spożywczych)


W naszym kraju temat zawartości pestycydów w tak popularnych na rynku owocach jakimi są jabłka jest tematem tabu. Silne lobby producentów owoców i warzyw skutecznie blokuje te informacje w mainstreamowych mediach.
Na portalu internetowym MSN.cm znalazłem artykuł pt: Szwedzkie sklepy wycofują polskie jabłka

Sieć szwedzkich marketów ICA wycofuje ze sprzedaży polskie jabłka odmiany Paulared. Powodem jest nadmierna ilość pestycydów. Jabłka odmiany Paulared zawierały 0,08 mg chloropiryfosu.
Nadmiar chloropiryfosu może powodować uszkodzenia mózgu.

Cały artykuł tutaj:
http://www.msn.com/pl-pl/finanse/najpop ... ?ocid=iehp

----------
Czy wobec tych zagrożeń zdrowotnych mamy zrezygnować z jedzenia jabłek?
Jedną z zasad ważnych w żywieniu jest zasada umiaru czyli:
- zamiast zjadać kilka jabłek raz w tygodniu lepiej zjeść codziennie jedno jabłko
- zamiast zjadać codziennie jedno jabłko lepiej w sezonie zjeść jednego dnia jabłko a następnego banana, i tak naprzemiennie

_________________
Nic tak nie niszczy organizmu jak długotrwała fizyczna bezczynność.
(Arystoteles)

Kwiaty ptaki motyle I
Kwiaty ptaki motyle II


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: Ekologia szerzej
Post: 16 lut 2017, 18:25 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:06 sie 2012, 12:06
Posty:6232
Lokalizacja: Okolice Kalisza (strefa 6b)
Kilka dni temu dopisałem się do protestu znanej światowej organizacji AVAAZ w sprawie zakazu stosowania pestycydów neonikotynoidowych. Wymieranie całych kolonii pszczół może zagrozić globalnej produkcji żywności piszą organizatorzy protestu tutaj:
https://secure.avaaz.org/campaign/pl/sa ... c/?clUEtlb

Opis organizacji w Wikipedii tutaj:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Avaaz

Myślę że warto dopisać się do do tego ważnego protestu, wystarczy podać swoje dane i kliknąć w Wyślij.
Wcześniej możemy poczytać kilka artykułów na temat tych konkretnych pestycydów w naszej i zagranicznej prasie.
Na stronie serwisu PAP poświęconej polskiej nauce jest artykuł pt: Pszczoły ciągnie do nektaru zawierającego popularne pestycydy
tu: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/ ... ycydy.html
czytamy m.in.:
"Neonikotynoidy to środki owadobójcze stosowane do preparowania nasion rzepaku, aby chronić rośliny przed owadami-szkodnikami. Z obawy, że środki te - chroniące rośliny przed jednymi owadami, mogą być groźne dla innych, pożytecznych (np. zapylających rośliny) - skalę ich stosowania w Unii ograniczono na tych uprawach, z których korzystają pszczoły miodne."
Badania w W. Brytanii wykazały że: "pszczoły miodne i dzikie wcale nie unikają upraw, na których zastosowano neonikotynoidy. Wręcz przeciwnie, mogą je preferować. Pszczoły nie wyczuwają smaku neonikotynoidów w tym, czym się żywią, dlatego ich nie unikają. To ściąga na nie ryzyko zatrucia po zjedzeniu skażonego nektaru"

Więcej informacji w podanym linku.
---------

Organizacja AVAAZ wcześniej broniła dręczonych, trzymanych w klatkach i potem zabijanych psów, a w Afryce dzikich zwierząt. Zakres działania organizacji, która powstała w internecie 10 lat temu to obok ekologii, prawa człowieka, prawa zwierząt, przeciwdziałanie nędzy i wojnom.
-------

Inne linki w temacie pestycydów neonikotynoidowych:

Focus: Neonikotynoidy niebezpieczne dla pszczół
http://www.focus.pl/przyroda/neonikotyn ... czol-12878

National Post: Wiele gatunków pszczół i motyli zagrożonych wyginięciem ? to zagrożenie także dla produkcji żywności (tekst w j. angielskim)
http://news.nationalpost.com/news/world ... -to-suffer

The Atlantic: Kosztowa wojna lobbingowa z wymierającymi pszczołami w tle (tekst w j. angielskim)
http://www.theatlantic.com/politics/arc ... es/443664/

Same pszczoły zapylają niemal 3/4 najpopularniejszych roślin uprawnych
Obrazek

_________________
Nic tak nie niszczy organizmu jak długotrwała fizyczna bezczynność.
(Arystoteles)

Kwiaty ptaki motyle I
Kwiaty ptaki motyle II


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC [letni]


  Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group radomsko kuchnie