Strefa czasowa UTC [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
  Podgląd wydruku

NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Autor Wiadomość
Post: 14 paź 2012, 19:46 
Aspirant Ogrodowy
Aspirant Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:12 sie 2012, 20:29
Posty:98
Lokalizacja: Lublin
IMBIRÓWKA

Czas przygotowania: 1 miesiąc ale najlepiej powyżej 3 miesięcy

Składniki:
Ok. 1/2 do 1 szklanki obranego i pokrojonego w zapałki imbiru
1/2 szklanki miodu (najlepiej akacjowego ale ja użyłem wielokwiatowy)
2 cytryny (najlepiej ekologiczne a jeśli nie ma to wyparzone)
1/2 centymetra laski cynamonu
1/2 litra wódki
1/2 litra spirytusu

Przyrządzanie:

Imbir obrać i drobno pokroić j.w. Cytryny pokroić na plastry i usunąć pestki. W słoju zalać imbir, miód, cytryny, cynamon, wódką i spirytusem.
Odstawić słój na 1 miesiąc.
Po miesiącu przecedzić nalewkę do butelek korzystając z lejka z ręczników papierowych złożonych w trójkątny lejek.

Gdy wytrąci się osad jeszcze raz przefiltrować przez gazik z waty i rozlać do butelek.

Uwagi:
Imbirówkę można przyrządzić nawet teraz w zimie. Jest łatwa do przygotowania gdyż imbir ma właściwości aseptyczne. Smak zależy od ilości miodu (imbir ma raczej stały smak). Raczej należy przyrządzić na słodko. Ja preferuję nalewkę w wersji bez korzennych przypraw (minimalnie cynamon).
Nalewka jest bardzo smaczna i zapobiega przeziębieniom. Bardzo rozgrzewa.
*Można oszczędnie eksperymentować z dodaniem goździka, kardamonu.


Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, 18:40 przez Lech, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Post: 14 paź 2012, 21:47 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:06 sie 2012, 12:06
Posty:6385
Lokalizacja: Okolice Kalisza (strefa 6b)
Jak na przeziębienia to zrobić muszę ;) Będę serowował po trochu rodzinie bo to zmarzluchy są i często nosem pociągają. :D
Wyprzedziłeś mnie Leszku z opisem nalewki ale moja już od tygodnia na oknie stoi, tym razem to n. aroniowa. Po raz pierwszy robię a więc nie jest jeszcze sprawdzona. ;)

Nalewka ARONIOWA

Obrazek

Czas przygotowania: 2 tygodnie
Czas leżakowania: 6 miesięcy

Składniki:
1 kg dojrzałych owoców aronii
0,5 kg cukru
laska wanilii
suszone kłącze imbiru
1 l wódki zrobionej ze spirytusu

Przyrządzanie:
Owoce oczyszczone z szypułek i ogonków, szybko umyć i wrzucić do słoja.
Dodać cukru, laskę wanilii, kawałek kłącza imbiru.
Zalać spirytusem i przez 2 tygodnie trzymać w szczelnie zamkniętym słoju, w miejscu ciepłym i słonecznym
Po tym czasie zlać do butelek, filtrując przez bibułę.
Szczelnie zamknięte butelki pozostawić w w ciemnym, chłodnym miejscu.

Obrazek

Dawkowanie, tak jak wszystkie nalewki z umiarem, w niewielkiej ilości
Nalewka ma działanie lecznicze
Ma właściwości przeciwkrwotoczne. Pomaga w leczeniu arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego, niedokwaśności żołądka.

Dawkowanie w takim przypadku to: 2 łyżki stołowe kilka razy dzienne.
Owoce aronii zawierają witaminy: B, C, E i P oraz liczne sole mineralne: mangan, żelazo, jod i magnez.
Obrazek

_________________
Zobaczyć świat w ziarenku piasku
Niebiosa w jednym kwiecie z lasu.
W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar,
W godzinie - nieskończoność czasu.

WILLIAM BLAKE

Kwiaty ptaki motyle I
Kwiaty ptaki motyle II
Kwiaty zioła motyle III


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Post: 15 paź 2012, 18:48 
Aspirant Ogrodowy
Aspirant Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:12 sie 2012, 20:29
Posty:98
Lokalizacja: Lublin
Ostatnio piłem aroniówkę i jest znakomita. Prawie dorównuje tarninówce.
Niestety "żabka" nie daje mi się zalogować a próba uzyskania hasła też kończy się niepowodzeniem.
Nie mogę wstawiać zdjęć. :evil:


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Post: 15 paź 2012, 19:27 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:05 sie 2012, 11:01
Posty:3599
Lokalizacja: pd kraniec Mazowsza pod Kozienicami
Krzysztofie, ja jestem bezalkoholowa prawie, ale Twoja nalewka jest w takim ładnym naczyniu, że sam widok zachęca do kieliszeczka :icon_mrgreen: .

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Ewa.
Ogród nad Wisłą


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Post: 13 kwie 2014, 13:42 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:06 sie 2012, 12:06
Posty:6385
Lokalizacja: Okolice Kalisza (strefa 6b)
Zgodnie z zapowiedzią wstawię przepis na nalewkę fiołkową. Mam jednak dylemat, czy wstawiać ją tu w dziale Ogrodnicy w kuchni czy w dz. Nasze Zdrowie.
Jak sądzicie, czy tworzyć oddzielny wątek z nalewkami leczniczymi w N. Z. czy też tutaj z zaznaczeniem że nalewka zdrowotna. :!:
Jest wszakże zasadnicza różnica między obiema tinkturami. Nalewki smakowe jak wiadomo pijemy w kieliszkach smakując (nie jak wódki jednym haustem :) ) i korzyść ma przede wszystkim nasze podniebienie; nie bez znaczenie jest spożywanie niewielkich ilości (większe ilości mówiąc poważnie, mogą skutkować bólem głowy) przy okazji spotkań towarzyskich.
Warto promować tego rodzaju szlachetne trunki wykonane własnym sumptem i nie mylić ich z podłej jakości "nalewkami" które serwowano w minionym systemie także w podłej, niskiej w cenie :) Być może i obecnie tego rodzaju nalewki w sprzedaży są dostępne ale na półkach leżą także te z importu np. doskonałe czeskie ziołowe, więc wybór mamy.
W domu wykonamy je w podobnej cenie (niestety spirytus jest dość drogi) ale mamy wpływ na najważniejszy składnik tinktury czyli na owoce, zioła a nawet warzywa.
-----------
Leszek być może doda swoje własne spostrzeżenia a szczególnie praktyczne rady o sposobie wytwarzania trunków, ja natomiast skoncentruję się na nalewkach leczniczych które od kilku lat wytwarzam głownie z ziół z własnego ogródka zebranych.
Tych tinktur dostępnych także w aptekach nie pijemy gramami, kilka czy więcej kieliszków :!: bo maja leczyć a nie truć alkoholom i powodować problemy z wątrobą czy nerkami.
Trzeba tu trzymać się ściśle receptur, zalecanego dawkowania :!: Zwykle wypija się przykładowo: 2-3 razy dziennie ilośc równą pół małej łyżeczki rozcieńczone w pół szklanki wody. Czasem tylko 1-2 łyżki stołowe przy niektorych jak np. wspomniana fiołkowa.

Więcej o leczniczych tinkturach plus przepisy na nalewkę fiołkową tutaj:
viewtopic.php?f=49&t=1055&p=11339#p11339

_________________
Zobaczyć świat w ziarenku piasku
Niebiosa w jednym kwiecie z lasu.
W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar,
W godzinie - nieskończoność czasu.

WILLIAM BLAKE

Kwiaty ptaki motyle I
Kwiaty ptaki motyle II
Kwiaty zioła motyle III


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Post: 13 kwie 2014, 18:46 
Przodownik Ogrodowy
Przodownik Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:05 sie 2012, 11:01
Posty:3599
Lokalizacja: pd kraniec Mazowsza pod Kozienicami
Ja w tym roku będę miała mnóstwo owoców pigwowców odmianowych, może zacznę produkować nalewki :-).

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Ewa.
Ogród nad Wisłą


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Post: 13 kwie 2014, 19:04 
Aspirant Ogrodowy
Aspirant Ogrodowy
Awatar użytkownika
Offline

Rejestracja:12 sie 2012, 20:29
Posty:98
Lokalizacja: Lublin
Ewa koniecznie :P ! Są jednak takie owocki dzikie jak tarnina czy mirabelka. Jak ktoś ma do nich dostęp to tylko robić nalewki bo są pyszne. Jak będę robił mirabelkę to opiszę :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Post: 02 lut 2015, 9:08 
Zielony Listek
Zielony Listek
Offline

Rejestracja:02 lut 2015, 8:59
Posty:1
I jak tam temat nalewek z mirabelek? Bo jestem ciekaw jak to przygotować i jak smakuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Re: NALEWKI I LIKIERY nasze sprawdzone przepisy
Post: 11 sie 2016, 13:38 
Zielony Listek
Zielony Listek
Offline

Rejestracja:11 sie 2016, 12:57
Posty:2
Składniki na likier truskawkowy
1 kg dojrzałych niezbyt dużych truskawek
25 dag cukru
ok. 0,75 l wódki
1 limonka

Truskawki umyć, obrać z szypułek i odsączyć. Włożyć do słoja, przesypać cukrem i odstawić na godzinę. Następnie wlać wódkę w ilości takiej, żeby przykryła owoce. Zamknąć słój, odstawić na słoneczne okno na 6 tygodni.
Po tym czasie wyjąć truskawki z alkoholu, można je wykorzystać do deserów, są bardzo smaczne.
Limonkę wyszorować, z jej połówki ściąć spiralnie obieraczką do jarzyn skórkę (bez albedo, czyli białej części skórki), wycisnąć sok z całej limonki i wraz ze skórką dodać do likieru. Wymieszać, zamknąć słój i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie przefiltrować alkohol przez gazę, rozlać do butelek, odstawić, aby dojrzał, na 3 miesiące. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC [letni]


  Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group radomsko kuchnie